Friday, May 16, 2008
Gün batımında fotoğraf çekimi
Çoğumuz fotoğrafçılık kurslarına gidiyoruz ve haftalarımızı o kurslarda harcıyoruz ama sahada fotoğraf çekmeye sıra geldiğinde o bilgiler ayağımıza dolanıyor ve makineyi Automatic moda çekip fotoğraflarımız çekiyoruz. Normal gün içinde Automatic mod bizi kurtarabilir ama gün batımında hiç bir işe yaramaz. İşte fotoğraf çekiminin zor anlarında birinde neler yapabiliriz konusunda size bir kaç ipucu .
Gün batımında fotoğraf çekmeye başlamadan önce ;
1. Tripod ve Tripodu Fotoğraf makinesine bağlayan ek cihaz yanınızda mutlaka olmalı . Yoksa çekim sahasından evinize geri dönersiniz.
2. Makinenizdeki card'ı formatlayın ve Aşağıdaki ayarları yapın. - Gün batımında manzara çekeceğimizi varsayarak ( ayrıca Canon'a göre ayarları veriyorum. Aynı ayarlar Nikonda farklı adlarla olabilir )
2.a Makineyi Av moduna alın ve bu modda Aperture değerini f/8 yapın.
2.b Tripodunuz nasıl olsa yanınızda ; ISO değeri 100
2.c Exposure Compensation 0
2.d Custom Functions 'dan
Mirror Lockup ENABLE ve
Long Exposure Noise Reduction ON
Şimdi fotoğraflarımı çekmeye başlıyabiliriz. Fotoğraflarımızı türkçesi alaca karanlık ingilizcesi dusk denilen anda çekeceğiz. Alaca karanlıkta en iyi gün batımı fotoğrafları çekilir. Alaca karanlık'tan sonra karanlıkta çekilen fotoğrafların çekimi oldukça farklıdır ve bu notta o konuya girmeyeceğim.
Biraz daha teoriye girersek ; güneş ufuk seviyesinde 6 derece aşağıya indiğinde 'civil dusk' - alaca karanlık - adı verilen ana gelinir işte o anda çekilen fotoğraflar en iyi gün batımı fotoğraflarıdır. Alaca karanlık dediğimiz bu an ; akşam ezanı okunduktan sonra takribi 10 dakikasonra başlar ve ezandan 30 dakika sonra biter. Kısaca akşam ezanından 10 dakika sonra 20- 25 dakikada arasında elimizden ne geliyorsa yapmalıyız.
Makale devam edecek ...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment