Saturday, November 15, 2008
Akan dere fotoğraf çekimleri
Bolu yedi göller gezisinde ilk defa akan bir derenin fotoğrafını çekme fırsatı buldum. Mimari fotoğrafçılıktan doğa fotoğrafçılığına bir geçişmi ? ileride göreceğiz. Tabiki ilk denememde hatalar yaptığım için akan dere fotoğraflarında neler yapışmalı neler yapılmamalı konusundan bahsetmek istiyorum.
İşin püf noktası - UZUN POZLAMA - en az 0,5 aniyelik bir pozlama ve tabiki uzun pozlama söz konusu olunca çok iyi bir tripod 'u taşımanız gerekiyor. Yanınızda tripod yoksa bu tür fotoğraf çekmeyi hiç denemeyin ; doğada başka konular üzerinde çalışın.
Teknik çekim bilgileri :
--------------------------
Eğer bulutlu bir havada gitmişseniz veya derenin aktığı bölge agaçlarla kaplanmış ve loş bir ışık varsa işiniz kolay ; Av modda f/8 yaptığınızda zaten uzun süreli bir pozlama makineniz verir .
0,5 saniyenin üstünde bir pozlama bu tür fotoğraf çekimi için yeterlidir. Fotoğrafı çektikten hemen sonra mutlaka histograma bakın . Histogram sağa çok kayıksa hemen exposure compensation degeri biraz artıtrıp Örneğin + 0,66 yapıp bir daha fotoğraf çekmeyi deneyin.
Bu arada histogramın sol tarafını da devamlı kontrol edin; fotoğrafta suyun bulunduğu bölgelerde patlamalar olmamalıdır. Histogramda sol tarafta kayıklık varsa hemen exposure compensation'da - ye geçmelisiniz. Bu tür fotoğraflarda karanlık ve parlak bölgeler
çok bulunduğu için bu bölgelerin detayını kaçırmadan almanız gerekiyor. Bu nedenle exposure compentasion ile düzeltmeler yapıyoruz. Karanlık bölgelerin detayını almanız için diğer bir yöntemde Ali İhsan hocanın önerdiği Flash kullanımıdır . Ama flash kullanırsanız ortaya çıkacak yansımalara , doğal rengin değişimine ve oluşacak kesin bölgelere dikkat edeniz.
Kısaca fotoğrafınız Av modunda iken Aperture'ü değiştirerek 0,5 saniye üstünde çekimler yaparak denemelerinize devam edin bu arada histogramı devamlı kontrol edin. Karanlık bölge lerin aydınlatmanız için flash deneyiniz
Eğer aydınlık bir günde akan dere fotoğrafı çekecekseniz ; uzun süre pozlama elde etmekiçin f değerini çok fazla büyütmeniz gerekebilir. En büyük f değeride yetmiyecek ise ; ND veya Polarize filtre kullanmanız gerekiyor. Normalde bu tür fotoğrafların çekiminde tüm şartlarda ND filtre önerilir ama lensinizin önüne takacağınız her filtrenin görüntüyü bozacağı düşünürsek ben gerekmiyorsa filtre kullanımını önermiyorum.
Kompozisyon :
----------------
Genelde suyu tüm kolları ile çekmeye çalışın. Göz suyun akışını takip edebilmeli ; suyun akışı sağdan veya soldan kesilmemelidir. Dereyi münkünse yandan değil içine girerek çekmeye çalışın; suyun akışı yukarıdan aşağıda ve yanlardan takip edilebilir olamlıdır. Suyun kolları kesilmemelidir.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment