Friday, January 2, 2009

Neden RAW çekiyorum



Artık fotoğraflarımı raw çekip işlemeye başladım. Nedeni çok basit. Oldukça sisli bir havade RAW + JPG çektiğim bir manzarayı karşılaştırırsanız açık farkı göreceksiniz. Bu yazıya eklediğim resimde üsteki fotoğraf makinesinin ürettiği JPEG altakide RAW'den daha sonra evde ürettiğim JPG görüntüdür. Fark apaçık bariz. Resmi tıklayıp büyüttüğünüzde mimarelerin kenarlarını karşılaştırısanız RAW 'dan convert edilerek üretilen JPEG'in daha detaylı ve keskin olduğunu göreceksiniz.

RAW çekmenin tek avantajı sadece daha keskin fotoğraflar elde etmeniz değil. Fotoğraf çektikten sonra fotoğrafın White Balance ayarını istediğiniz gibi değiştirebilmenizdir. Bildiğiniz gibi yanlış WB ile çekilmiş fotoğrafların üzerinde yapışan renk tonunu kaldırmak münkün değildir. Fakat RAW çekilip daha sonra JPG 'ye çevirdiğiniz fotoğraflarda daha sonra istediğiniz WB ayarını yapabilirsiniz.

RAW çekmenin diğer bir avantajıda Canon makinelerin sunduğu Picture Style özelliğini çekimden sonrada değiştirebilmenizdir.

Benim kullandığım en büyük özelliklerden biriside stock fotoğrafçılar için çok önem taşıyan interpolasyon işlemini direk RAW fotoğraf üzerinde yapılabilmesidir. Böylece zaten bozulmuş JPG üzerinde fotoğraf büyütme yapmak yerine ; üzerinde tüm datayı bulunduran RAW üzerinde interpolasyon yapıp fotoğrafı büyütmek daha az bozulmuş fotoğraflar elde etmemizi sağlamaktadır. Stok fotoğrafçılar için büyük fotoğraf daha büyük kazanç demektir. Özellikle
acele edip daha büyük çeken yeni fotoğraf makinesi almak yerine interpolasyon ile idare ederek Canon 5D mark ii 'nin ucuzlamasını bekliyebilirim.

1 comment:

Ivo Serenthà said...

greetings from Italy, good luck

Hello, Marlow