Wednesday, February 4, 2009

Martı fotoğrafı çekimi





Martı fotoğrafı çekimi için elinizdeki lense göre değişik alternatifler bulunmaktadır. Kuşların detayını alabilmek için bence kullandığınız lens en az 50 mm 'den başlamalıdır. Şimdi elinizdeki lense göre değişik alternatifleri tartışalım.

A. Elimizde ucuz 50 mm lik bir lens var . Örneğin Canon 50 mm f/1.8 II olsun. Bu tür bir lens çok keskin fotoğraflar çekebilmesine rağmen ; netlik yaparken oldukça yavaşdır. Havada uçan herhangi bir martıyı çekerken aynı anda netliği sağlayıp ; martıyı takip etmeniz oldukça zordur. Bu tür bir lenste makinenize aşağıdaki ayarlamaları verip çalışmaya başlıyabilirisiniz.

Mod : Tv yani Zaman öncelikli kuşları havada net çekebilmek için 1/500 sec vermeniz yeterlidir. Yavaş netlik sağlıyan bir lens kullandığınız için kafanızdan bir kuş menzili seçiniz ve herhangi bir kuş oraya geldiğinde lense otomatik netlik yapıp daha sonra ; lenste netlik ayarını manuel 'e çekiniz. Böylece lensin netlik yapmasını beklemek zorunda kalmazsınız. Bu ayarda belli menzildeki kuşları ucuz bir lens ile çekmiş olursunuz.

B. Elinizde hızlı netlik yapabilen bir lens varsa ; lensteki netlik ayarını ; Automatic'de bırakabilirsiniz. Focus modu nuzu AI Servo moduna alınız. Böylece havada uçan kuşları sürekli focus yaparak takip etmiş olacaksınız. AI Servo modunda iken shutter tuşuna yarım bastığınız sürece netlik ayarlaması yapılmaya devam eder ; shutter tuşuna basıldığında ise pozlama ayarlanır.
Gene Tv modunda kalınız ve en fazla 1/500 değerini giriniz. Eğer hava kapalı ise ; ISO yu arttırıp 1/500 değerinden daha uzun bir süreye düşmemeye çalışınız.

Yukarıdaki örnekteki fotoğrafı Canon 70-200 mm f/4 L IS lens ile çektim. Oldukça hızlı focus yapmayı sağlıyan bu lens ile yaratıcı konmpozisyonlar yakalamak oldukça kolay olmaktadır.

Kompozisyon olarak arka plana net olmıyan objeler konulması oldukça faydalı olur düşüncesindeyim




No comments: